در قالب یک پژوهش بررسی شد
رابطه قیمت مسکن و نوسانات ارزی
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، در یک پژوهش که بررسی دوره 22 ساله را در بر می گیرد؛ یافتهها حاکی از ارتباط معکوس و معنادار بین نوسانات نرخ ارز در بازار با میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان های جدید مناطق شهری است. به عبارت دیگر، با افزایش نوسانات نرخ ارز در طول دوره تحقیق، بخش خصوصی تمایل کمتری به سرمایه گذاری در بخش مسکن نشان داده است.
به نظر می رسد، در دوره هایی که نوسان نرخ ارز افزایش می یابد، سرمایه گذاران بخش مسکن ترجیح دهند منابع مالی خود را صرف خرید ارز کنند.
این امر نیز ممکن است ناشی از رکود احتمالی در بازار مسکن و وجود بازدهی بیشتر در بازار ارز باشد. البته پژوهشگران یک استدلال دیگر را هم برای کاهش سرمایه گذاری در بخش مسکن پس از نوسانات نرخ ارز مطرح می کنند.
به گفته آنان، با توجه به تاثیر بالقوه نوسانات نرخ ارز بر کل اقتصاد، چنین نوساناتی ریسک سرمایه گذاری را بالا می برد و سرمایه گذار با اطلاع از آثار سو نوسان ارزی منابع کمتری وارد بخش مسکن می کنند. زیرا این بخش ماهیتا سرمایه گذاری زمانبر تری است و قدرت نقد شوندگی پایین تری در مقایسه با سایر بازارهای دارایی دارد این پژوهش با رد باورهایی در مورد اینکه قیمت مسکن به دلیل کمترین وابستگی به نهادههای وارداتی از شوکهای ارزی تاثیر نمیپذیرد؛تاکید کرد: مسکن همواره بهعنوان یک دارایی مدنظر خانوارها قرار میگیرد و در هنگام تقویت انتظارات تورمی دچار افزایش تقاضا میشود که بهعلت کمکشش بودن عرضه مسکن در کوتاهمدت قیمت آن افزایش مییابد که با توجه به ضریب همبستگی میان آنها هرچه شوکهای ارزی شدیدتر باشد، نوسانات قیمت مسکن نیز بیشتر خواهد بود.
برآوردهای این پژوهش نشان می دهد: ضریب همبستگی شوکهای قیمت مسکن و نرخ ارز معادل ۰.۸۶ درصد است که نشاندهنده تاثیر مثبت و مستقیم شوکهای ارزی بر نوسانات قیمت مسکن است. این پژوهش نشان می دهد: قیمت مسکن فقط تابع تقاضا نیست و علاوه بر تقاضا تابع تغییرات ارز هم هست اما دیرتر از قیمت دلار و قیمت سکه تغییر می کند و ممکن است این تغییرات بعد از یا دو ماه روی بازار مسکن منعکس شود. به دلیل اینکه در عرضه مسکن هزینه ساخت ساز وجود دارد با افزایش نرخ ارز قیمت نهاده های تولید افزایش پیدا می کند.
اما باتوجه به نتایج این پژوهش، این سوال مهم مطرح است که وضعیت بازار مسکن باتوجه به تغییرات شاخص های کلان اقتصادی و روند سایر بازارهای دارایی همچون ارز تا چند ماه آتی چطور پیش خواهد رفت؟ فردین یزدانی، مدیر بازنگری طرح جامع مسکن در پاسخ به این سوال به پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، می گوید: قیمتها در بازار مسکن در شرایط فعلی و بعد از یک دوره رشد قیمت، به میزانی افزایش یافته است که بخشی از متقاضیان امکان ورود به بازار را ندارند. این عوامل را میتوان در کنار مجموعه شواهدی که از رشد اقتصادی مثبت و همینطور افزایش نسبی فروش نفت در مقایسه با ماه های گذشته، به عنوان دلایل کاهش فشار تقاضا بر بازار مسکن واثر آن بر کاهش سطح قیمتها دانست که در مجموع می توان. به معنای برقراری یک دوره ثبات در بازار مسکن باشد.