بانک مرکزی در یک اطلاعیه تاکید کرد
دو اقدام تسهیل کننده در قانون چک
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، بانک مرکزی در ادامه اطلاعیه های خود درباره قانون جدید چک، دو موضوع را در راستای سهولت مشتریان بانکی ارائه کرده است. موضوع نخست این است که بانک مرکزی با هدف تعمیق و گسترش ارائه خدمت ثبت، تأیید و انتقال چک در سامانه صیاد (پیچک) و سهولت امور مربوط به نقل و انتقالات چک در سامانه مزبور و بهبود تجربه کاربری استفادهکنندگان از چک از برنامکهای موبایلی حوزه پرداخت، محدودیت الزام به استفاده از کارت بانکی متعلق به بانک صادرکننده چک در زمان ثبت چک در سامانه صیاد (پیچک) حذف کرده است. بر این اساس، صادرکنندگان چک میتوانند با استفاده از تمامی کارتهای متعلق به شبکه بانکی و بهرهمندی از رمز دوم پویا، چکهای خود را در سامانه یاد شده (صیاد)، ثبت و تأیید کرده و یا انتقال دهند.
موضوع دوم نیز این است که با توجه به طرح موضوع عدم ضرورت اعطای مهلت سهساله برای استفاده از چکهای صادره جدید در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و احتمال حذف این محدودیت در قانون چک، تا اطلاع ثانوی ضرورتی برای درج عبارت «حداکثر تاریخ زمانی معتبر قابل درج ...» بر روی برگههای چک وجود ندارد. بنابراین این محدودیت نیز برداشته شده است.
بانک مرکزی پیش تر در اطلاعیه ای الزامات صدور چک را تشریح کرده بود. بر این اساس، از 5 فروردین امسال، فقط چکهای جدید که بنفش رنگ هستند، باید در سامانه صیاد ثبت شوند. چکهای قدیمی به رویه قبلی خود بدون نیاز به ثبت در سامانه صیاد، کارسازی میشوند.برای ثبت چکهای جدید در سامانه، قسمتی به نام «بابت» وجود دارد که علت صدور چک از طرف صاحب حساب در آن ثبت میشود. برای ثبت «صدور» و یا «تایید» چک در سامانه صیاد توسط صادرکننده و همچنین دریافت کننده، افراد میتوانند از درگاههای بانکها یا برنامکهای موبایلی که در وبسایت شاپرک معرفی شدهاند، استفاده کنند. صادر کننده چک میتواند چک خود را از طریق برنامکهای موبایلی معرفی شده توسط شاپرک که برای مشتریان بیشتر بانکها قابل استفاده هستند و یا درگاههایی که بانک وی در اختیارش قرار میدهد، ثبت کند و مراحل صدور چک را به صورت الکترونیکی تکمیل کند.
گیرنده چک هم میتواند از بانک خود راههای دسترسی به سامانه صیاد را دریافت کند و یا این که میتواند به برنامکهای عمومی پرداخت مراجعه کند و استعلام ثبت بگیرد. لازم است صادرکننده حتماً اطلاعات برگه چک را با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد تطبیق دهد و اگر تمام موارد صحیح بود، مراتب تأیید خود را به سامانه صیاد اعلام کند.
بنابراین مشتریان می تواند چنانچه چکهای بنفش (چکهای جدید) را از کسی دریافت کردند، بلافاصله از طریق برنامکهای موبایلی، وب سایت بانک مرکزی و یا سامانه استعلام پیامکی ۷۰۱۷۰۱، از وضعیت اعتباری صادر کننده چک به لحاظ سابقه چک برگشتی مطلع شوند. همچنین در همان لحظه، کنترل ثبت چک در سامانه صیاد را نیز انجام دهند. دقت شود چک جدید ثبت نشده در سامانه صیاد را از صادر کننده آن دریافت نکنند.
در زمان ظهر نویسی نیز، همین شرایط تایید صلاحیت صادر کننده چک در سامانه صیاد، باید برای نفرات بعدی که چک را می پذیرند نیز اعمال شود. علاوه بر این، مقرر شده است تمام شعب بانکها، برای افرادی که امکان استفاده از این سامانهها و برنامکها را به صورت الکترونیکی ندارند، ثبت صیاد انجام دهند. در فازهای بعدی اجرای قانون، برای کسانی که دسترسی به برنامکها و یا درگاههای بانکی ندارند، سامانه پیامکی در نظر گرفته خواهد شد.