آیا می توان به پایان بیماری کرونا امیدوار بود؟
چشم انداز مثبت اقتصادی با تولید واکسن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، اقتصاد ایران، مانند بسیاری از کشورها از پاندمی کرونا آسیب دیده است. آمارها از رشد اقتصادی نشان می دهد که سطح خدمات از تولید اقتصادی روند نزولی داشته است، این در حالی است که بر اساس آمار نیمی از تولید ناخالص داخلی کشور، در بخش خدمات تشکیل می شود.
این تمام ماجرا نیست و حتی بخش صنعت و کشاورزی از پاندمی کرونا آسیب دیده است. شیوع کرونا در هر اقتصادی باعث کاهش مصرف می شود که در نتیجه باعث افت تقاضا می شود، در این شرایط عرضه نیز متناسب با آن کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر، این روند بر آمار واردات و صادرات نیز اثرگذار خواهد بود. آمارها در دنیا نیز نشان می دهد که در سال جاری میلادی اکثر کشورها با رکود روبرو خواهند بود. بر اساس آمارهای صندوق بین المللی پول به جز کشور چین، 20 کشور بزرگ دنیا در سال جاری با رشد منفی روبرو خواهند شد. ایران نیز از این آمار مستثنی نیست و پیش بینی حاکی از آن است که سطح رشد اقتصادی در سال جاری حدود 3 تا 4 درصد منفی باشد. از سوی دیگر، احتمال دارد با فاز دوم قرنطینه اجباری در کشورها این روند منفی ادامه یابد، زیرا برخی از کشورها با افزایش آمار مبتلایان روبرو شده و به سمت تعطیلی دوباره بازگشتند.
در این بین تنها خبر توزیع واکسن می تواند یک چشم انداز مثبت در رشد اقتصادی ایجاد کند. در این خصوص نشریه اکونومیست ابراز امیدواری کرد که رشد اقتصادی در سال آینده افزایشی باشد. سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه که باشگاهی است مشتمل بر کشورهای عمدتا ثروتمند، اعلام کرده که رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۱ به مدد این واکسن زودهنگام، به ۷ درصد خواهد رسید، رشدی که ۲ درصد از شرایط بدون واکسن بیشتر خواهد بود. بنابراین دلایل زیادی برای خوش بینی وجود دارد. البته نتایج منتشر شده از سوی شرکت فایزر نشان میدهد که سایر واکسنها هم موثر خواهند بود. در حال حاضر بیش از ۳۲۰ واکسن در دست تولید است که چند مورد آنها مراحل آزمایشهای پیشرفته را سپری میکنند. اغلب آنها همچون واکسن شرکت فایزر، بر پروتئین شاخکیای تمرکز دارند که ویروس سارس-کوو-۲ به وسیله آن وارد سلولها میشود. اگر یک واکسن توانسته از این استراتژی برای ایجاد ایمنی بهره ببرد، احتمالا بقیه واکسنها هم میتوانند. واکسن فایزر همچنین نخستین واکسنی است که در تولید آن از یک فناوری نوین استفاده شده است. بسیاری از واکسنها، با از کار انداختن اجزای پروتئینی ویروس، سیستم ایمنی بدن را در برابر آن تجهیز میکند. این واکسن اما با القای دستورالعملهای ژنتیک به شکل RNA بدن را به تولید پروتئین ویروس وامیدارد. از آنجا که RNA قابل ویرایش و اصلاح است، این واکسن میتواند پروتئین ویروس را تغییر دهد، همانطور که به تازگی دربرخی از حیوانات این آزمایش با موفقیت انجام شده است. در نتیجه امید به واکسن می تواند باردیگر انتظارات از آینده رشد اقتصادی را تغییر دهد.