احیای صندوقهای زمین و ساختمان در دستور کار
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، تشکیل صندوقهای زمین و ساختمان یکی از برنامههای دولتهای گذشته و فعلی برای برقراری پیوند موثر میان بورس و بازار مسکن بود تا بتوان از ظرفیتهای بازار سرمایه نیز برای تامین مالی پروژههای ساخت مسکن در کشور استفاده کرد.
صندوقهای زمین و ساختمان در کشور ما یک ابزار جدید تامین مالی به شمار میآید که اگرچه تشکیل آن مصوبه سال 88 را دارد، اما اصلاح آییننامه اجرایی آن به سال 93 انجامید و پس از آن بود که بانک مسکن به عنوان تنها بانک توسعهای و تخصصی در حوزه مسکن در کشور، پیشگام استفاده از این ابزار شد.
در آن مقطع زمانی بانک مسکن از طریق شرکت تامین سرمایه این بانک با تشکیل صندوق زمین و ساختمان «نسیم» برای ساخت دو مجتمع مسکونی در منطقه 22 تهران با هزینه ساخت 40 میلیارد تومان، تامین مالی از طریق بازار سرمایه را کلید زد و این پروژهها در پاییز 96 به بهرهبرداری رسید. با این حال از آنجا که ساخت و تحویل این دو مجتمع در دورهای صورت گرفت که بازار مسکن یکی از طولانیترین مقاطع رکودی را پشت سر میگذاشت، عملا سوددهی این صندوق به سالانه حدود 15 درصد محدود شد که برتری چندانی نسبت به نرخ سود بانکی نداشت.
بانک مسکن علاوه بر این پروژه نسبت به تشکیل سه صندوق زمین و ساختمان دیگر در بازار سرمایه اقدام کرد که هر یک از آنها متعلق به یک پروژه انبوهسازی در یکی از استانهای کشور بود.
بانک عامل بخش مسکن نیز پس از «نسیم» سه صندوق زمین و ساختمان دیگر به نامهای «نارون»، «مسکن شمالغرب» و «نگین شهرری» را تاسیس کرد تا به نوعی ضمن معرفی این ابزار مالی، راه را برای استفاده بخش خصوصی از این ظرفیت باز کند. در عین حال وجود برخی موانع در مسیر حضور بانکها در این عرصه که از سوی بانک مرکزی وضع شده بود، مانع از آن شد که بانک مسکن بتواند این مسیر را ادامه دهد و دیگر شرکتهای ساخت و ساز و انبوهسازان حقیقی نیز از این ظرفیت استقبال نکردند.
حالا اما وزیر راه و شهرسازی از برنامهریزی برای احیای صندوقهای زمین و ساختمان سخن گفته و به نظر میرسد در ماههای پیش رو شاهد راهاندازی صندوق جدیدی از این نوع در بورس خواهیم بود که محتمل است به منظور تامین مالی بخشی از پروژههای طرح «اقدام ملی مسکن» صورت گرفته باشد.
به گزارش هیبنا، با تشکیل این صندوقها، سازنده امکان استفاده از سرمایههای خرد و کلان در بازار سرمایه را برای تامین مالی ساخت پروژههای مسکونی خود پیدا میکند و خریداران واحدهای سرمایهگذاری این صندوقها نیز این امکان را پیدا میکنند که بدون اینکه بودجه کافی برای خرید یک ملک را با سرمایههای خرد خود داشته باشند، از عایدی بازار مسکن برخوردار شوند.