عبده تبریزی پاسخ داد:
سفتهبازی در کدام بخش از بازار املاک رواج دارد؟
حسین عبدهتبریزی در گفت وگو با پایگاه خبری بانک مسکن – هیبنا، با اشاره به اینکه بخش مصرفی تقاضا در بازار مسکن که باید تنظیم کننده شرایط سمت عرضه باشد، عملاً از بازار مسکن فعلی رانده شده است، گفت: در حال حاضر سطح متوسط قیمت مسکن در تمام نقاط تهران به حدی افزایش یافته که قدرت خرید بیش از نیمی از متقاضیان مصرفی مسکن با آن تناسب ندارد. در این شرایط بسیاری از معاملات انجام شده در این بازار از جنس غیرمصرفی و از ناحیه سفتهبازان و سوداگرانی است که به دنبال کسب سودهای کلان از معاملات مکرر در شرایط نا آرام قیمتی هستند.
وی با بیان اینکه این ویژگی مختص بازار مسکن نیست و در سایر بازارها نیز در ماههای اخیر نمود پیدا کرده است، از بازار بورس به عنوان مثالی دیگر یاد کرد و گفت: در حوزه بورس نیز بسیاری از خریداران سهام در حال حاضر، به این دلیل خرید نمیکنند که معتقدند سهم مذکور ارزش این قیمت را دارد، بلکه این سهام را میخرند چون امید دارند که در مدت کوتاهی بتوانند آن را با قیمت بالاتر بفروشند.با این حال این طبیعی نیست که ارزش چند سهم در بورس طی یک سال 10 برابر شده است؛ کما اینکه ادامه رشد قیمت مسکن در بازار کاملاً رکودی نیز غیرطبیعی است.
وی معتقد است همان قدر که ریزش بورس محتمل و قابل پیشبینی است، کاهش قیمت واقعی مسکن نیز به تدریج و در ماههای اخیر قطعی رخ خواهد داد.
عبدهتبریزی با اشاره به اینکه سودهای هنگفت ناشی از سفتهبازی، هیچ اثری بر اشتغال و بخش واقعی اقتصاد کشور ندارد، اظهار کرد: هنوز نظام مالیاتی کارآمدی برای جلوگیری از کسب چنین سودهایی در اقتصاد که زمینهساز رشد افسارگسیخته و بیقاعده قیمتها میشود، وجود ندارد؛ البته دولت در لایحه بودجه سال آینده مانوری از ایجاد یک نظام مالیاتی در بخش مسکن را با وضع مالیات از خانههای با قیمت حداقل 10 میلیارد تومان و نیز مالیات بر خانههای خالی را ارائه کرد اما به نظر میرسد تا این نظام مستقر شود قدری به طول میانجامد و باید از سال 1400 منتظر یک نظام مالیاتی با کارایی مورد انتظار در بخش مسکن باشیم.
این اقتصاددان و صاحبنظر بخش مسکن با بیان اینکه در بازار مسکن، بیشترین سفتهبازی در حال حاضر در بخش «زمین» صورت میگیرد، افزود: زمین یک عنصر «انحصاری» است، چراکه ویژگیهایی همچون مجاورت و همسایگی در هر قطعه زمین آن را از زمینهای دیگر متمایز میکند. این در حالی است که سفتهبازی روی زمین عامل اساسی رشد قیمت مسکن نیز است، چراکه زمینهساز افزایش قیمتتمام شده مسکن میشود.
عبدهتبریزی معتقد است در نوسان بودن وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی سبب شده مردم هنوز به معجزه «رشد دوباره قیمت مسکن» معتقد باشند و مادامی که این باور وجود دارد، سفتهبازی نیز در بازار مسکن با وجود قریب به 400 هزار واحد مسکونی خالی در پایتخت، ادامه دارد.
وی در عین حال پیشبینی کرد در سال آینده با توجه به ناتوانی متقاضیان مصرفی در پرداخت قیمتهای فعلی رایج در بازار مسکن، کاهش قیمت واقعی مسکن سرعت خواهد گرفت، به این معنا که قیمت اسمی مسکن ثابت مانده و یا بسیار کمتر از نرخ تورم عمومی، افزایش خواهد داشت که در نهایت در میانمدت سبب میشود قیمت واقعی مسکن کاهش پیدا کند.