بررسی آمارها از ذخایر آبی نشان می دهد

تاکید بر مصرف بهینه آب

کارشناسان معتقدند که به رغم بارندگی مناسب در سال جاری، هنوز ذخایر آبی در نقطه مطلوبی قرار نگرفته و باید صرفه جویی در مصرف آب در دستور کار قرار گیرد.
پایگاه خبری بانک مسکن

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، در حالی که بارش ها در سال جاری نسبت به میانگین سال های گذشته در سطح مطلوبی قرار گرفته، اما بررسی ها نشان می دهد مخازن سفره‌های زیر زمینی آبی کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب کسری دارد. بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی وزارت نیرو، خروجی آب از سدها نسبت به سال گذشته ۱۹۳ درصد افزایش یافته و حجم مناسبی آب حفظ شده است. در حال حاضر هم ۷۵ درصد مخازن سدها پر است، در حالی که این رقم در سال گذشته ۴۹ درصد بوده است.

همچنین طبق آخرین آماری که خردادماه منتشر شد، ارتفاع بارندگی در کل ایران نسبت به زمان مشابه سال آبی گذشته ۱۰۰ درصد و ارتفاع بارندگی در کل کشور نسبت به میانگین بلندمدت ۴۱ درصد افزایش داشته است. ارتفاع بارندگی در کل کشور (۶.۸ میلی‌متر) نسبت به اردیبهشت‌ماه سال جاری (۱۲.۹ میلی‌متر)، ۴۷.۳ درصد کاهش داشته است. همچنین حجم ریزش‌های جوی در خردادماه ۱۳۹۸ ۱۱.۲ میلیارد مترمکعب نسبت به ماه گذشته (۲۱.۳ میلیارد مترمکعب) ۴۷ درصد کاهش داشته است.

این در حالی است که حجم آب موجود مخازن سدهای کل کشور در خردادماه (۴۰۰۷۲ میلیون مترمکعب) نسبت به ماه گذشته (۴۱۰۴۰ میلیون مترمکعب) ۲.۳۵ درصد کاهش داشته است. حجم آب ورودی به سدهای مخزنی کل کشور نسبت به ماه گذشته ۴۹ درصد و حجم آب خروجی مخازن سدهای کل کشور نسبت به ماه گذشته ۳۵ درصد کاهش داشته است.

بررسی ها نشان می دهد که سال جاری نسبت به سال قبل، دو وجه کاملا متفاوت را پشت سرگذاشته است. به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، سال گذشته خشک‌ترین سال ایران در ۵۰ سال اخیر بود و بالعکس سال ۹۸ مرطوب‌ترین سال است. بر اساس بررسی ها، هفت درصد آب کشور در بخش شرب، سه درصد در صنعت و ۹۰ درصد نیز در بخش کشاورزی استفاده می‌شود.

طبق آماری که مسوولان عنوان کردند، مخازن سفره‌های زیر زمینی آبی کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب کسری دارد و این میزان کسری با یکسال بارندگی تأمین نمی‌شوند، زیرا ما حدود ۱۰ سال خشکسالی داشتیم.

از سوی دیگر، مسوولان بر این باورند که نمی‌توان وضعیت آب و هوا را پیش‌بینی کرد و هیچکس نمی‌تواند به صورت مستند بگوید که سال آینده خشک است یا تر و با این‌که در حال حاضر وضعیت آب در ایران مناسب است، برای سال آینده آبی ترسالی پیش‌بینی نمی‌شود. زیرا کشور ما در یک اقلیم خشک و نیمه‌خشک قرار دارد و ۶۰ درصد از سرزمین‌مان نیمه‌خشک و ۵۰ درصد از این اقلیم نیمه خشک، بیابانی است و نمی‌توان سرنوشت آن را تغییر داد.

به عبارت دیگر ایران دارای سرنوشت اقلیمی خاص خود است؛ اقلیمی که یک‌سوم میانگین جهانی بارش دارد. توزیع بارش‌ها در آن به لحاظ جغرافیایی و زمانی نامتوازن است و به طور تاریخی در لیست مبتنی بر کم‌آبی اتکا کرده است. این سرنوشت اقلیمی حداقل با ابزارهای فن‌آورانه بشری امروز قابل تغییر نیست و نمی‌توان آن را به پرآبی بدل کرد. در این شرایط نیاز است که بر راهکارهای درست مصرف آب تاکید شود.

کمپین «من ایرانم، مرا دریاب» از سوی بانک مسکن، در نظر دارد که با ارایه آمار و اطلاعات و آگاهی بخشی در زمینه مصرف بهینه آب، گامی در جهت حفاظت از ذخایر حیاتی کشور بردارد.



ارسال نظر

تعداد کاراکتر 0 از 4000