اثر تسهیلات صندوق یکم بر بازار مسکن
بازار مسکن آرام آرام در حال خروج از رکود چند ساله است و این خروج از رکود طبیعتا باعث خواهد شد که تا حدودی نیز افزایش قیمت در بازار وجود داشته باشد. اما از دیدگاه کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن به نظر میرسد افزایش قیمت در بازار مسکن نمی تواند را بالاتر از نرخ تورم پیش رود.
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، کارشناسان بازار مسکن دو عامل درونی و بیرونی مرتبط با بخش مسکن شامل افزایش قیمت نهادههای ساختمانی به ویژه آهن آلات در ماههای اخیر و نیز افزایش نرخ ارز در روند رشد قیمت بازار مسکن موثر می دانند.
مسعود سعادتمند کارشناس بازار مسکن با اشاره به عوامل تاثیرگذار در روند رشد قیمتی در بازار مسکن به پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، گفت: آهن آلات یکی از نهادههای اصلی ساختمان است که تغییر قیمت آن علاوه بر تاثیرات قابل توجه در قیمت تمام شده، جو روانی بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. اهمیت این موضوع زمانی روشنتر میشود که بدانیم سازندگان در سالهای اخیر به دلیل نبود تقاضای کافی در بازار، واحدهای احداثی را با کمترین سود و حتی گاهی با سود صفر و زیان به فروش میرساندند؛ اما دسته دیگری حاضر به فروش واحدهای خود با این رویکرد نبوده و واحدهای خود را نگهداری کرده اند.
وی ادامه داد: در این شرایط و با افزایش بهای مصالح ساختمانی و نیز افزایش نسبی تقاضا در بازار، بهای تمام شده بسیاری از واحدها بالاتر از نرخ فروش آنها شده و به همین دلیل بسیاری از سازندگان و به ویژه آنهایی که نیاز فوری به پول ندارند، با بالا بردن قیمتهای اعلامی خود، سعی در حفظ سرمایه خود در مقابل تورم دارند. همین موضوع یکی از عواملی است که منجر به افزایش قیمتهای اعلامی در ماه گذشته شده است.
سعادتمند به تاثیر افزایش نرخ ارز بر روند بازار مسکن نیز اشاره کرد و افزود: از سوی دیگر و به صورت سنتی، عموم جامعه ارزش داراییهای خود را با ارز سنجیده و با توجه به افزایش نرخ قابل توجه ارز، بالا رفتن قیمتهای اعلام شده طبیعی به نظر میرسد و این منطق برای خریداران نیز معمولا توجیه دارد.
این کارشناس بازار مسکن به تغییرات بخش تقاضا نیز اشاره کرد و گفت: در سمت تقاضا نیز میتوان از دو منظر به این بازار نگاه کرد. از یک سو ورود روزافزون خانه اولیها به بازار مسکن با توجه به پرداخت تسهیلات جذاب از سوی بانک مسکن، منجر به افزایش تقاضای مصرفی شده و از سوی دیگر کاهش نرخ سود سپردههای بانکی و آمادگی سپردهگذاران برای انتقال سرمایههایشان به بازارهای دیگر، بخشی هر چند کوچک از سرمایهگذاران را به بازارهای جایگزین و از جمله مسکن علاقهمند کرده است.
وی در عین حال تصریح کرد: شاید بتوان بخشی از افزایش تاریخی شاخص بورس در ماههای اخیر را نیز ناشی از همین رخداد دانست. این دو رخداد باعث شده است که روند معاملات مسکن آهنگ صعودی گرفته و شاهد تعداد قابل توجهی معامله در بازار مسکن باشیم که این میزان قابل توجه تقاضا، طبیعتا فروشندگان را امیدوار کرده و آنها را به ارائه قیمتهای بالاتر تشویق میکند.
سعادتمند تاکید کرد: به نظر میرسد آنچه که در بازار در حال رخ دادن است، منطقی است و نمیتوان نام حباب یا افزایش قیمت بی دلیل را بر آن نهاد. بازار تنها در حال وفق پیدا کردن با شرایط جدید است و این شرایط با توجه به رخدادهای قبلی با مقداری تورم همراه است. چنانچه بخواهیم از این سطح تورم نیز پرهیز کنیم، لازم است بخشهای دیگر اقتصادی با رویه متفاوتی اداره شوند.