روش «تامین سرمایه بانک مسکن»‌ برای کاهش نرخ تامین مالی

شرکت تامین سرمایه بانک مسکن باایجاد ساختارهای ورود به بازارهای بین‌ المللی، زمینه «کاهش نرخ تامین مالی» برای فعالان حوزه راه و شهرسازی را فراهم کرد.
پایگاه خبری بانک مسکن

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، شرکت تامین سرمایه بانک مسکن به عنوان تنها شرکت تامین سرمایه تخصصی در زمینه صنعت حمل‌ و نقل، راه و شهرسازی و نیز صنعت ساختمان، یک نهاد مالی مهم است که تجارب موفقی در زمینه انتشار اوراق بهادار برای تامین مالی پروژه‌های تخصصی بخش‌ های مذکور پشت سر گذاشته است.

به طور کلی تقاضا برای تامین منابع مالی لزوما از محل داخل قابل پاسخگویی نیست و گاهی برای رفع نیاز، منابع خارجی با وجود مسیرهای پیچیده‌تر جذب، به‌ صرفه‌ تر از منابع داخلی هستند. شرکت تامین سرمایه بانک مسکن با طراحی مسیر تامین مالی از خارج از مرزها، این امکان را برای فعالان اقتصادی حوزه‌های تخصصی حمل‌ و نقل، راه و شهرسازی و صنعت ساختمان واجد شرایط فراهم کرده است تا بتوانند از ظرفیت سرمایه‌گذاران بین‌ المللی نیز برای پیشبرد پروژه‌های خود استفاده کنند.

داشتن درآمد ارزی قابل قبول جهت بازپرداخت وجوه، دارا بودن رتبه اعتباری بالا و مدیریت تغییرات نرخ ارز جهت کاهش ریسک بازپرداخت اصل و فرع تسهیلات از پیش‌ شرط‌های ضروری برای بهره‌گیری از ظرفیت تامین مالی در بازارهای بین‌ المللی است. طبعا در صورتی که یک شرکت واجد این شرایط شناخته شود، می‌تواند از تامین مالی با نرخ بهره پایین‌ تر در بازارهای بین‌ المللی برخوردار شود.

تامین مالی بین‌ المللی روش‌های مختلفی دارد که تحت دو سر فصل کلی «جذب سرمایه‌گذاری خارجی» و «استقراض خارجی» تقسیم‌ بندی می‌شود. در مدل استقراض، دارنده طرح با پذیرش شرایط استقراض فرامرزی، اقدام به تامین مالی از طریق ابزارهای بین‌ المللی کرده و نهایتا بعد از اینکه پذیرنده قرض به طور کامل نسبت به بازپرداخت اصل و سود منابع مالی اقدام کرد و از زیر دین خارج شد، مالک پروژه خود خواهد بود.

روش‌های گوناگونی ذیل مدل استقراض خارجی وجود دارد که از جمله پر کاربردترین آنها می‌توان به فاینانس، ریفاینانس و یوزانس اشاره کرد.

در قالب «فاینانس» عموما از «تسهیلات ارزی» برای تامین مالی استفاده می‌شود. قراردادهای فاینانس به این صورت هستند که یک بانک یا موسسه تجاری خارجی تسهیلاتی را به منظور عملیاتی مشخصی به کشور یا شرکت مشخصی پرداخت می‌کند و بدون اعمال کنترل بر نحوه هزینه‌کرد و ایفای تعهدات در خصوص به ثمر نشستن طرح، در سر رسیدهای تعیین شده اصل و فرع تسهیلات را از طرف قرارداد یا بانک تضمین‌ کننده قرارداد دریافت می‌کند.

در واقع روش فاینانس یک روش کوتاه مدت انتقال سرمایه به کشور است، چرا که پس از فرا رسیدن موعد بازپرداخت تسهیلات، باید اصل و سود سرمایه یک جا برگشت داده شود. بنابراین تامین مالی از طریق فاینانس برای پروژه‌هایی مفید است که دارای توجیه اقتصادی بوده و نرخ بازگشت سرمایه معقولی داشته باشد. مدت بازپرداخت فاینانس می‌تواند بیش از یک سال باشد.

روش دوم استقراض خارجی، «ریفاینانس» است که نوعی گشایش اعتبار اسنادی محسوب می‌شود. استفاده از خطوط اعتباری کوتاه مدت بین بانکی با مدت بازپرداخت حداکثر یک ساله جهت به منظور واردات کالا و تجهیزات را اصطلاحا ریفاینانس می‌گویند. کلیه وارد کنندگان کالا و خدمات می‌توانند با بهر‌ه‌گیری از ظرفیت شرکت تامین سرمایه بانک مسکن، اقدام به گشایش اعتبارات اسنادی با استفاده از خطوط اعتباری بین بانکی کنند. در این روش وارد کننده ایرانی می‌تواند نسبت به خرید کالا به صورت مدت‌ دار اقدام و وجه کالای وارداتی را به‌ صورت اقساطی پرداخت کند، در حالیکه فروشنده، وجه کالای خود را به صورت نقدی در زمان ارائه اسناد حمل دریافت می‌کند.

«یوزانس» نیز نوع سوم اعتبارات اسنادی است که در آن فروشنده کالا به خریدار مهلتی می‌دهد تا بتواند در این فاصله وجه اعتبار را بپردازد. در مواردی که فروشنده حاضر به قبول معامله یوزانس نمی‌شود، غالبا یک موسسه مالی یا بانک تجاری ثالث وارد جریان داد و ستد شده و اعتبار را به فروشنده می‌پردازد تا در سر رسید، بهره و اصل یوزانس را از خریدار اخذ کند.

افزون بر این روش‌های سه‌گانه، انتشار اوراق ارزی در بازارهای بین‌ المللی نیز روش تامین مالی دیگری در سر فصل «جذب سرمایه‌گذاری خارجی» است. از این رو شرکت تامین سرمایه با همکاری چند شرکت مشاور مالی معتبر بین‌ المللی، اقدام به ایجاد ساختارهای لازم برای ورود به بازارهای بین‌ المللی با استفاده از این ابزار کرده است. این شرکت با بررسی و ارزیابی شرایط شرکت‌های داخلی به عنوان رکن «بانی» انتشار اوراق، مکانیزم‌های اجرایی فرایند انتشار اوراق ارزی را در چارچوب ضوابط و مقررات بانک مرکزی و سایر نهادهای ذی ربط فراهم کرده است.

نگاهی به روند حجم انتشار صکوک بین‌ المللی در بازارهای جهانی حاکی از رشد کم‌ سابقه استفاده از این ابزار تامین مالی از سال 2002 بوده و آن را به عنوان یکی از رو‌ش‌های موثر تامین منابع ارزی در کشورهای اسلامی معرفی می‌کند. کشورهایی نظیر مالزی، امارات، ترکیه و حتی کشورهای غیر اسلامی همچون انگلستان، آفریقای جنوبی و لوکزامبورگ دارای سابقه زیادی در زمینه انتشار «صکوک ارزی» هستند.

در این بین امکان بکارگیری ظرفیت‌های بازارهای سرمایه بین‌ المللی از طریق انتشار اوراق ارزی برای فعالان اقتصادی در حوزه پروژه‌های مرتبط با وزارت راه و شهرسازی فراهم شده و می‌توان از این ابزار به عنوان راهکار موثر و بلند مدت در جهت «کاهش نرخ تامین مالی» این قبیل پروژه‌ها بهره جست.



ارسال نظر

تعداد کاراکتر 0 از 4000